Bronsita reprezinta inflamatia membranelor mucoase de pe peretii cailor aeriene. Se poate manifesta in doua forme: acuta sau cronica. Bronsita acuta este de scurta durata si poate dura doar 3 saptamani.
Este cauzata de o infectie virala si se poate transmite prin aer sau prin contactul direct, atunci cand cineva apropiat tuseste. Pe de alta parte, bronsita cronica este de lunga durata si poate dura de la 3 luni pana la un an sau chiar mai mult.
Incidenta
Bronsita, la fel ca emfizema, este un tip de boala pulmonara cronic obstructiva si, conform Centrelor pentru Preventia si Controlul Bolilor, a fost cea de-a 3-a cauza de mortalitate in Statele Unite in 2008.
Publicatia a adaugat ca dintre respondentii Sistemului de Supraveghere a Factorilor de Risc Comportamental (BRFSS) din Statele Unite, Columbia si Puerto Rico, 6.3 procente au fost anuntati de medici sau alte cadre medicale ca sufera de COPD, 76% au raportat ca au primit un diagnostic prin intermediul unui test de respiratie, 64.2% au spus ca problemele de respiratie le-au afectat calitatea vietii iar 55.6% au dezvaluit ca administrau cel putin un tratament pentru aceasta tulburare.
Factorii de Risc
De obicei, bronsita este cauzata de expunerea la praf, fumul de tigara sau aerul poluat.
Prin urmare, conform Clinicii Mayo, cei ce lucreaza in cadrul unor companii de cereale sau textile prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi. Publicatia noteaza ca indivizii cu o rezistenta mai scazuta, precum cei afectati des de raceli sau tulburari cronice, copiii si persoanele mai in varsta, sunt mult mai vulnerabili. De asemenea, tulburarea poate fi transmisa genetic.
Semne si simptome
Conform Medical News Today, bronsita acuta si cea cronica impart semne si simptome comune. Astfel, semnele si simptomele uzuale pentru bronsita includ persistenta tusei ce poate cauza respiratii rasuflate, dureri de gat, mucus, probleme de respiratie, presiune pe piept, febra scazuta si frisoane, blocajul cailor nazale si a sinusurilor, dureri musculare si dureri de cap.
Mai mult, tusea, principalul simptom al bronsitei acute, poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni.
Tratament
Conform WebMD, bronsita este tratata prin masuri conventionale simple, precum cresterea volumului de lichide consumate, odihna adecvata, evitarea fumatului si a fumului de tigara sau administrarea medicamentatiei adecvate, inclusiv bronhodilatatoare si sirop de tuse.
Totodata, pot fi prescrisi steroizii orali pentru diminuarea inflamatiilor iar terapia cu oxigen suplimentar poate fi administrata cu scopul de a se creste nivelul de oxigen din sange.
Antibioticele nu sunt medicamente recomandate persoanelor care au plamani sanatosi, care nu prezinta tulburari cronice de sanatate sau pentru cei ce sufera de bronsita cu sursa virala. Supresoarele de tuse pot fi prescrise pentru cei cu tuse productiva, care poate persista pentru 2 sau 3 saptamani si care deranjeaza programul de somn al pacientului.
Mai mult, aspirina si acetaminofenul pot fi prescrise pentru dureri si disconfort; cu toate acestea, respectivul medicament nu trebuie administrat copiilor sub 19 ani datorita riscului de dezvoltare a sindromului Reye.
Preventie
Datorita prezentei mucusului din cadrul cailor aeriene, pneumonia devine una dintre complicatiile bronsitei. Pentru prevenirea agravarii situatiei, se recomanda sa va vaccinati impotriva virusurilor influenza si pneumococic.
Conform WebMD, injectarea unei doze de vaccin pneumococic, precum PPSV23, va proteja persoana impotriva formelor uzuale de pneumonie bacteriana pana la varsta de 65 de ani. Daca persoana resimte si alte tulburari medicale, se vor aplica si alte tratamente sau interventii.
Punand in calcul informatiile prezentate in vederea tratarii bronsitei, daca simptome precum tusea cronica sunt prezente, se recomanda sa contactati un medic.
Am apreciat modul in care autorul a abordat subiectul, explicand pe intelesul tuturor importanta igienei dentare. De asemenea, mentionarea unor aspecte precum periajul corect al dintilor sau utilizarea corecta a apei de gura sunt detalii foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Recomand acest articol tuturor celor interesati de ingrijirea dintilor.
Articolul este foarte interesant si detaliat, oferind informatii utile despre cum sa mentii o igiena dentara corecta. Este important sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi si sa folosim ata dentara pentru a preveni problemele dentare. De asemenea, sfaturile practice prezentate sunt de mare ajutor pentru cei care doresc sa aiba un zambet sanatos.
Am fost placut surprins de profunzimea subiectului abordat in acest articol. Este impresionant sa constatam cat de mult ne-a influentat tehnologia in ultimii ani si cum aceasta continua sa ne modeleze viata de zi cu zi. Sunt curios sa vad care vor fi urmatorii pasi in acest domeniu fascinant.
Articolul este foarte informativ si ofera o perspectiva interesanta asupra impactului tehnologiei in viata de zi cu zi. Este impresionant cum evolutia digitala a schimbat modul in care comunicam si relationam unii cu altii. Ma bucur sa vad ca exista astfel de analize care ne ajuta sa intelegem mai bine lumea din jurul nostru.