Halitoza, cunoscuta si ca respiratia urat mirositoare sau fetor oris, se refera la mirosul neplacut al expiratiei unei persoane. Chiar daca pare ceva inofensiv, ar putea fi un simptom pentru anumite tulburari subiacente de sanatate, precum problemele la rinichi.
Cauze si epidemiologie
Respiratiei urat mirositoare ii pot fi asociate mai multe cauze. Conform NHS UK, una dintre acestea ar fi igiena orala necorespunzatoare. In publicatie se noteaza ca bacteriile se acumuleaza pe si intre dinti, precum si pe limba sau gingii.
Prin urmare, se produc gaze urat mirositoare. Pe langa mirosul neplacut, bacteriile pot cauza imbolnavirea gingiilor si degradarea dentara.
Selectia mancarurilor si a bauturilor ar putea fi o alta cauza pentru halitoza. Conform NHS, alimentele cu o aroma puternica, precum ceapa, condimentele si usturoiul, au tendinta de a imprima un miros respiratiei. Pe langa alimentele mentionate, mirosul neplacut al respiratiei s-ar putea datora si unor bauturi precum alcoolul sau cafeaua.
Conform Librariei Medicale Americane de la Institutul National al Sanatatii, halitoza reprezinta o tulburare neplacuta ce poate conduce la retragerea sociala si la cazuri mai severe, sugerandu-se ca ar afecta in jur de 5 procente din populatie; insa, cercetarile globale indica o prelevanta mult mai mare in ceea ce priveste formele moderate ale respectivei tulburari.
Rapoartele descriu cum halitoza a urcat pe locul trei dupa degradarea dentara si imbolnavirea gingiilor in topul motivelor pentru care persoanele cauta ingrijire dentara. In plus, aproape 20 la suta din populatia generala raporteaza ca ar suferi de o forma a acestei tulburari.
Semne si simptome
Conform Healthline, simptomul principal al halitozei sau a respiratiei urat mirositoare este un miros neplacut resimtit in gura. Publicatia descrie ca persoana ar putea simti si un gust repulsiv.
De obicei, gustul apare pentru ca aerul este restrictionat; totusi, o astfel de circumstanta s-ar putea datora unor probleme medicale subiacente care nu pot fi eliminate prin perierea dintilor sau prin utilizarea apei de gura.
Remedii de acasa
Cu toate ca medicii dentisti recomanda tratarea halitozei pe cale medicala, pacientii ar putea lua in considerare si urmatoarele remedii de acasa pentru a combate mirosul neplacut indus de respectiva problema orala.
Ingrijirea orala adecvata este privita precum principala metoda de a face fata halitozei. Conform Therabreath, persoana ar trebui sa isi perie dintii si sa foloseasca ata dentara de cel putin 2 ori pe zi.
Mai mult, pe langa utilizarea unei paste cu fluor, ar trebui sa achizitioneze o periuta cu perii moi pentru a preveni distrugerea smaltului de pe dinti si iritarea gingiilor.
Publicatia descrie ca perierea si utilizarea atei dentare ajuta la eliminarea placii si a mancarii dintre dinti, care sunt folosite de bacteriile anaerobe si de cele producatoare de sulf pentru a se alimenta.
Consumul merelor este o alta metoda eficienta in vederea indepartarii respiratiei urat mirositoare. Conform Everyday Health, produsele crude si crocante, precum merele, pot curata dintii. Aceste fructe verzi sau rosii contin pectina, care va ajuta la controlul mirosului alimentelor consumate si la promovarea productiei de saliva.
Publicatia descrie ca o reteta simpla ar include cateva bucati dintr-un mar, o cana de morcov ras, o cana de telina tocata, ½ cana de coacaze uscate, ½ cana de alune tocate, 3 lingurite de iaurt simplu si fara grasime, precum si scortisoara.
Pentru preparare, ingredientele trebuie amestecate intr-un bol mare. Apoi, este adaugat iaurtul pentru a inmuia amestecul. In final, combinatia rezultata este condimentata cu scortisoara.
Scortisoara va indeparta respiratia urat mirositoare. Conform Top 10 Home Remedies, aceasta contine aldehida cinamica, un ulei esential care acopera respiratia neplacuta si reduce cantitatea de bacterii din gura.
Publicatia noteaza ca persoana ar trebui sa fiarba doua lingurite de pudra de scortisoara intr-o cana cu apa. Apoi, trebuie sa adauge frunze de dafin si nucsoara. In final, trebuie sa strecoare solutia si o foloseasca precum o apa de gura pentru a-si improspata respiratia.
Nici macar nu putem compara halitoza cu alte probleme medicale, precum tumorile pe creier sau tuberculoza. Totusi, este foarte important sa va consultati cu un dentist pentru a va verifica sanatatea orala, acesta fiind singurul care va putea identifica eventualele consecinte, precum infectiile sau complicatiile cardiovasculare.
Ma bucur ca am citit acest articol pentru ca mi-a oferit o intelegere mai buna a tehnologiei 5G si a importantei sale in contextul actual. Autorul a reusit sa transmita informatii complexe intr-un mod simplu si accesibil, ceea ce mi se pare foarte apreciabil.
Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii utile despre tehnologia 5G. Mi-a placut modul in care autorul a explicat beneficiile acestei tehnologii si impactul pe care il va avea in viitor. De asemenea, sunt impresionat de detaliile tehnice prezentate si de claritatea cu care au fost explicate.
Am apreciat faptul ca autorul a inclus si informatii despre securitatea datelor si suportul tehnic oferit de diferitele companii de hosting. Aceste aspecte sunt foarte importante cand alegi un provider, iar acest ghid le acopera pe amandoua.
M-am confruntat cu dificultati in trecut la selectarea unui provider de hosting, insa acest articol mi-a clarificat multe aspecte si m-a ajutat sa iau o decizie informata. Recomand cu caldura tuturor celor care sunt in cautarea unui hosting de calitate.
Sunt impresionat de nivelul de detaliu al acestui articol si de modul in care autorul explica fiecare aspect legat de alegerea unui serviciu de hosting. Este clar ca s-a facut o cercetare amanuntita inainte de a scrie acest ghid.
Articolul este foarte interesant si ofera multe informatii utile despre cum sa alegi un hosting potrivit pentru site-ul tau. Am aflat lucruri noi despre diferitele tipuri de hosting disponibile si care ar fi cel mai potrivit pentru nevoile mele.