Majoritatea dintre noi sunt atat de ocupati chiar si in timpul orelor de pranz, in timp ce altii trag un pui de somn dupa ce mananca. Dar, noile cercetari arata ca plimbarea in timpul pauzei de pranz poate aduce beneficii sanatatii si ar putea face munca mult mai suportabila.


Daca simtiti ca nu va puteti concentra sau v-ati pierdut entuziasmul, este cazul sa va ridicati de pe scaune si sa iesiti la o scurta plimbare.

Mersul in timpul pranzului aduce beneficii sustinute de stiinta

Un studiu recent efectuat de Jurnalul Scandinav pentru Medicina si Stiinte Sportive a aratat ca plimbarile de jumatate de ora in timpul pranzului pot induce beneficii minunate corpului, mintii si dispozitiei.

In studiu s-au implicat 56 de adulti inactivi din punct de vedere fizic, adica faceau cel mult 150 de minute de exercitii moderate pe saptamana. Toti au inceput sa mearga pentru 30 de minute, de trei ori pe saptamana, timp de 10 saptamani. Intensitatea si viteza cu care mergeau a depins de performantele lor fizice.

Participantii primeau mesaje de doua ori pe saptamana prin care erau intrebati despre sentimentele lor in privinta relaxarii, locului de munca, a starii de nervozitate si a volumului de munca. Erau nevoiti sa ofere raspunsuri pentru chestionar: unul inainte de a se plimba si unul dupa.

Bazandu-se pe raspunsuri, studiul a ajuns la concluzia ca plimbarea in timpul pauzei de pranz conduce la mai mult entuziasm, mai multa energie, mai putin stres, in special dupa amiaza.

Mai multe beneficii ale plimbarilor din pauzele de pranz

Mersul in timpul pauzei de pranz va poate aduce urmatoarele imbunatatiri pentru sanatate:

• Va veti reduce riscul de atac cerebral sau de dezvoltare a bolilor cardiace daca mergeti in mod regulat.

• Plimbarea este un exercitiu excelent pentru inima si poate ajuta la scaderea nivelurilor de colesterol nociv, in acelasi timp crescandu-le pe cele de colesterol benefic.

• Mersul mai vioi pentru 30 de minute in fiecare zi poate ajuta la prevenirea sau la gestionarea presiunii arteriale marite, aceasta putand fi redusa cu pana la 27%.

• Mersul poate imbunatati circulatia sangelui si, deci, poate mari fluxul de oxigen catre celule. Un nivel crescut de oxigen poate conferi mai multa energie si poate mentine starea buna de sanatate a pielii.

• Totodata, poate intari sistemul imunitar pentru intreaga zi.

• Comparativ cu angajatii inactivi din punct de vedere fizic, cei care nu isi petrec majoritatea timpului stand jos vor cere cu 27% mai putine concedii medicale, deoarece sunt mult mai sanatosi.

• Foarte multe persoane sufera de deficienta de vitamina D. Mersul poate mari nivelul de vitamina D, care poate conferi multiple beneficii, inclusiv de prevenire a cancerului si de scadere a ratei de mortalitate.

Cand vorbim despre sanatatea mentala, faptul ca sunteti activi si va miscati in timpul pauzelor de la pranz va promova bunastarea, increderea in voi insiva si perceptia de sine. Mai mult, se poate imbunatati dispozitia si calitatea somnului, se poate reduce stresul, oboseala si anxietatea.

5 thoughts on “De ce ar trebui sa facem miscare in timpul pranzului

  1. Am apreciat diversitatea surselor utilizate in acest articol. Autorul a adus opinii si cercetari din domenii variate, ceea ce a adaugat credibilitate si perspectiva subiectului discutat. Acesta este un articol bine documentat si relevant pentru contextul actual.

  2. Sunt de acord cu ideile prezentate in articol. Este important sa constientizam impactul pe care il au deciziile noastre asupra mediului inconjurator si sa ne implicam activ in protejarea acestuia. Articolul ofera sugestii practice si utile pentru a contribui la un viitor mai sustenabil.

  3. Articolul este foarte informativ si detaliat. Am invatat multe lucruri noi despre subiectul discutat. Autorul a abordat o perspectiva interesanta si a adus dovezi solide pentru argumentele prezentate.

  4. Ma bucur sa vad ca exista astfel de informatii disponibile despre dezvoltarea tehnologica in transporturi. Este impresionant cum noile tehnologii pot schimba complet modul in care ne deplasam si cum pot contribui la reducerea poluarii si a timpilor de calatorie.

  5. Articolul este foarte detaliat si ofera o perspectiva interesanta asupra evolutiei tehnologiei in domeniul transporturilor. Sunt de acord cu argumentele prezentate si cred ca este important sa ne adaptam noilor tendinte pentru a imbunatati eficienta si siguranta transportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *